چرا سرآشپزها از کلاه های بلند استفاده می کنند؟
پوشیدن کلاه بلند سرآشپز از دیرباز در بین آشپزها رایج بوده و استفاده از آن به یک سنت بسیار زیبا تبدیل شده است. کلاه سر آشپز و استفاده از آن، علاوه بر حفظ نظافت و بهداشت، جذابیت و همچنین نظم را برای سرآشپز و مجموعه کاری او به ارمغان می آورد. آشپزی از مشاغل بسیار مهم و جذاب بوده و مانند سایر مشاغل دارای لباس کار است. معمولا لباس کار سرآشپز یا همان یونیفرم آشپزی یک کلاه دارد که استفاده از آن به دلایلی لازم و ضروری است. اما تاریخچه اصلی این کلاه به چه زمانی بر می گردد؟ تفاوت کلاه سر آشپز و کلاه های معمولی چیست؟
تاریخچه استفاده از کلاه سر آشپز
گویا اولین بار کلاه های آشپزی و به سر گذاشتن آن ها توسط آشپزها، در آشپزخانه های درباری و سلطنتی مرسوم شد. در قرن ۱۹ میلادی در کشور فرانسه یک آشپز مشهور، حین آشپزی یک کلاه متناسب َکار بر سر گذاشت که از آن پس کلاه سر آشپز و پوشیدن آن امری رایج و کم کم نیز معروف شد.
در دوره کنونی کلاه سر آشپزها در طرح های متنوع و زیبایی طراحی و دوخته می شوند که می توان به موارد زیر به عنوان انواع کلاه آشپزی اشاره کرد:
- عرقچین فرق سر
- کلاه برت
- کلاه گشاد آشپزی
- کلاه پلاستیکی بدون لبه
- کلاه بیسبال
در پوشیدن کلاه آشپزی دو هدف اساسی دنبال می شود که این دو هدف عبارتند از؛ جلوگیری از ریزش موها حین آشپزی و پخت و پز، پیشگیری از تعریق بیش از حد سرآشپز. معمولا پارچه های نخی، ترگال و پلی استر برای تولید کلاه سر آشپز مناسب است. کلاه سر آشپز باید به گونه ای باشد که هوا به راحتی از تار و پود پارچه آن عبور کند و موجب تعریق سرآشپز نشود. وزن کلاه نیز یکی از فاکتورهایی است که باید حین خرید کلاه آشپزی، مد نظر قرار داده شود.
تفاوت کلاه سرآشپز و کلاه های معمولی
شاید تا کنون گذرتان به رستوران های بزرگ و معروف افتاده و متوجه این امر شده اید که برای مشغول شدن به آشپزی در چنین رستوران هایی، قطعا باید از تجربه و تخصص بسیار زیادی در این زمینه برخوردار بود، حال اگر فرد متقاضی به شغل سرآشپزی دارای مدرک تحصیلی در همین حوزه باشد، پذیرش از سمت مدیریت رستوران، مسجل و حتمی خواهد بود.
یک آشپز معمولی می تواند هنگام آشپزی از یک سرپوش یا کلاه یک بار مصرف یا یک عرقچین کوچک که با یونیفرم او هماهنگ باشد به عنوان کلاه استفاده کند. اما یک سرآشپز باید با دیگر آشپزها و پرسنل آشپزخانه رستوران متفاوت باشد. کلاه بلند سرآشپز می تواند او را از دیگر افراد حاضر در آشپزخانه متفاوت و متمایز کند.
کلاه آشپزی پفی
یکی از مرسوم ترین انواع کلاه آشپزی، کلاه آشپزی پفی است که آشپزها در رستوران، هنگام انجام کار آن را می پوشند تا هم از ریختن موی سر خود جلوگیری کنند، هم عرق، پیشانی آن ها را کمتر خیس کند و هم با پوشیدن کلاه به عنوان آشپز شناخته شوند. این مدل کلاه در طرح و رنگ های متفاوتی طراحی و تولید و در بازار عرضه می شوند.
کلاه پفی رستورانی در مقایسه با سایر کلاه های آشپزی دارای قد و قامت بلندتری بوده و نام دیگر این کلاه ها در بازار، کلاه قارچی است. دلیل نامگذاری این مدل کلاه، شکل ظاهری آن، بلندی قسمت بالای کلاه و شباهتی است که بین این نوع کلاه و قارچ وجود دارد. وظیفه این کلاه ها این است که سر آشپز را خنک نگه داشته و مانع از ریختن عرق آشپز در محیط گرم آشپزخانه شوند؛ به همین دلیل توجه به جنس کلاه هنگام خرید بسیار مهم است.
کلاه آشپزی توری و موارد استفاده از آن
کلاه آشپزی توری دارای جنسی پلاستیکی نایلونی است که فقط یک بار استفاده می گردد و پس از استفاده، به سطل زیباله منتقل می شود. به این نوع کلاه، یک بار مصرف هم می گویند. این نوع کلاه قابلیت یک بار استفاده را دارد و فقط یک روز کاری می توان از آن استفاده کرد.
خرید این مدل کلاه غالبا به صورت عمده یا تعداد زیاد است و از مزایای بارز آن قیمت پایینش است. هزینه خرید این کلاه ها در مقایسه با سایر کلاه های آشپزی مانند کلاه قارچی و کلاه قایقی بسیار کمتر است. این نوع کلاه در مشاغل گوناگونی نظیر نانوایی، شیرینی پزی، آشپزی در آشپزخانه های بزرگ و کوچک و رستوران ها نیز کاربرد دارد.
انواع کلاه آشپزی
کلاه های آشپزی در انواع مختلف به دو شکل مدرن و سنتی در بازار موجود و قابل استفاده هستند. این کلاه ها عبارتند از؛
- کلاه توک: کلاهی بلند و گرد است که یا لبه ندارد یا لبه ای بسیار نازک دارد. نام دیگر آن کلاه پلیسه است که معمولا تعداد ۱۰۰ پلیسه در آن ایجاد شده است که این تعداد پلیسه ها مهارت و کاربلدی سرآشپز را نشان می دهد. در حال حاضر تعداد پلیسه های کلاه توک کمتر از ۱۰۰ تا است و این کلاه تقریبا حالت ثابت و ایستاده ای دارد.
- دستمال سر، عرقچین، سر بند یا دستمال های کشی نوع دیگری از کلاه های آشپزی هستند. کلاه های آشپزی غالبا در رنگ سفید و گاهی در رنگ مشکی طراحی و تولید شده و روانه بازار فروش می شوند. افراد فعال در این حوزه جهت خرید کلاه آشپزی می توانند هم حضوری اقدام نمایند و هم از طریق آنلاین شاپ ها، کالای مورد نظر خود را جستجو و خریداری کنند.
سخن آخر
از آن جایی که سرآشپز به صورت حرفه ای دوره های آشپزی را گذرانده و در طبخ و تهیه انواع غذاها توانایی و مهارت بسیاری را کسب کرده است، کلاهی بر سر می گذارد که مقام و جایگاه او را از سایر پرسنل یک آشپزخانه جدا می کند. این کلاه که به کلاه بلند سرآشپز معروف است گویای حرفه و تخصص سرآشپز در آن زمینه است.
سرآشپزهای حرفه ای هرگز در محیط کار از کلاه بیسبال یا عرقچین به عنوان کلاه کار استفاده نمی کنند؛ بلکه یک کلاه پلیسه یا سر گشاد روی سر می گذارند. بلندی کلاه سرآشپز، بین ۹ تا ۱۲ اینچ است؛ رنگ سفید آن و در برخی موارد تعداد پلیسه های یک کلاه نشان از حرفه ای بودن سرآشپز است.
هر چه تعداد پلیسه ها بیشتر باشد توانمندی و هنر سرآشپز در آشپزی بیشتر است. به عنوان مثال کلاهی که ۱۰۰ پلیسه دارد گویای این بوده که سرآشپز در زمینه آشپزی و پخت و پز از یک مهارت فوق استثنائی بهره مند است و چنین کلاهی به آشپزی اهدا می شود که می تواند یک تخم مرغ را به ۱۰۰ روش بپزد.
اگر شما هم خریدار انواع بهترین کلاه آشپزی و کلاه سرآشپز مخصوص رستوران ها هستید، می توانید از طریق فروشگاه نوین فرم خرید خود را انجام دهید.